Kinderpraktijk Landaya

Tieners 12-18 jaar

De drijfveer bij deze fase is het voorop stellen van mensen en hun sociale verbanden 

In de tienerfase gaat het vooral om gevoel. Het kind begint zijn eigen gevoelsleven en seksualiteit te ontdekken, maar ook bij anderen. In principe leert het kind in deze fase de liefde, die het tot nu toe van zijn ouders heeft ontvangen, door te geven aan zijn eigen generatie. Een kind in deze fase kan geneigd zijn om niet de gevoelens van zichzelf maar van anderen centraal te stellen. Daardoor kunnen de volgende problemen ontstaan: gebrek aan motivatie, concentratieproblemen, depressieve gevoelens en eenzaamheid.

Met het ontdekken van zijn eigen gevoelsleven, onttrekt de puber zich aan de regels van het gezin. De enorme sensitiviteit van een puber, maakt dat hij last kan hebben van veel impulsen en erg gevoelig is voor spanningen. Het is daarom erg belangrijk voor hem dat iedereen om hem heen zich prettig voelt. Hierdoor ontstaan zijn idealen, het lijkt hem het beste als alles en iedereen bijdraagt aan een sociale samenleving. Omdat dat natuurlijk niet de werkelijkheid is, kan de tiener enorm opstandig worden.

Voor ouders is het vaak moeilijk om met hun puberende zoon of dochter om te gaan. Het is dan ook belangrijk om te weten dat tieners anderen beoordelen op hun intenties. Als ouder kun je dus het beste vanuit je intentie contact maken met je kind.