Kinderpraktijk Landaya

Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Ontspanningstherapie voor iedereen

Voor kinderen, hun ouders en ook voor volwassenen zonder kinderen

Naast coachen en trainen in mijn praktijk ben ik ook Cranio Sacraal Therapeut. Cranio Sacraal Therapie sluit helemaal aan bij mijn visie en missie als Kindercoach. Verbinding in vertrouwen, alleen zo kan ik als Cranio Sacraal Therapeut werken. 

 

      

Cranio Sacraal Therapie behandeling

Een behandeling is vaak een mix van ontspanningstherapie en SER (Somatic Emotional Release). Dat is te vergelijken met psychotherapie, maar dan vanuit diepe ontspanning en in verbinding met je lichaam. Ik noem het zelf het liefst "Coachen tijdens cranio" en ik doe dat vanuit Sociale Communicatie.

          

Zoals je op de foto ziet lig je met kleding aan (liever geen spijkerbroeken vanwege de "spijkers") op een behandeltafel. Ik raak je licht aan op plekken als voeten, heiligbeen (Sacrum) en schedel (Cranio). Maar ook je rug, je nek of je buik. Het is maar net wat er om aandacht vraagt. Sommige mensen vallen in slaap, dat is geen probleem voor de behandeling.

Meestal werkt een behandeling twee tot drie weken door. Soms starten we met drie weken lang één behandeling per week.

Het ligt eraan wat de hulpvraag is, maar vaak zijn twee tot vijf behandelingen voldoende. Al zijn er mensen die gewoon standaard één keer in de maand een behandeling nemen omdat het ze even helemaal terug bij henzelf brengt.

Mensen voelen meestal een diepe ontspanning, alsof ze drie nachten geslapen hebben. De volgende dagen kunnen de behandelde lichaamsdelen gevoelig zijn, soms wordt spierpijn ervaren.

In Scandinavië krijgt iedere pasgeborene standaard een behandeling, zodat de schedelbeenderen en heupen alle ruimte weer in kunnen nemen, na de compressie van de bevalling. Ook baby's na een keizersnee hebben baat bij een behandeling, juist omdat zij de compressie niet hebben ervaren en direct vanuit het vrije water met de zwaartekracht om moeten gaan.

Kinderen krijgen behandelingen om meer rust te krijgen in hun lijf, bijvoorbeeld wanneer er veel leerprestaties verwacht worden. Ook na een trauma, zoals een auto ongeluk, een sportblessure of een verdrietige gebeurtenis, kunnen de kinderen via de behandeling weer ontspannen.

Mochten we tegen dingen stuiten waar ik hulp bij nodig heb, dan schakel ik deze in overleg met jou in. Bijvoorbeeld hulp van bevriende cranio sacraal therapeuten of andere zorgverlener. 

Waar kan Cranio Sacraal verlichting bij brengen?

Rugklachten en hernia's

Depressies

Hoofdpijn en migraine

Sinus-problemen

Energiegebrek

Hyperactiviteit, ADHD

Leer-, gedrags-, of concentratieproblemen

(Over)gevoeligheid

Slapeloosheid

Maag- en darmproblemen

Psychisch en seksueeel misbruik

Post-traumatisch stresssyndroom (PTSS)

Immuniteitssysteemboosting

Pré- en postnatale depressie

Pijnbestrijding

Epilepsie

Stress en burn-out

ME en MS

Hartepijn

TMJ (kaakgewrichtsproblemen)

Slik- en spraakstoornissen

Duizeligheid en oorsuizingen

Whiplash

Angsten

Artritis

Eenzaamheid

Zuigelingen die veel huilen en/of darmkrampjes

Klachten na een bevalling of keizersnede, bekkeninstabiliteit, emotionele afstoting

Ook zijn er mensen die zichzelf gewoon een behandeling gunnen ter bevordering van innerlijke rust, diepe ontspannenheid en algeheel welbevinden.

                

Informatie uit mijn studiegids

Bijna al deze verstoringen vinden hun oorsprong vanaf de conceptie. Als een baby na de geboorte niet volledig open plooit, wordt niet de maximaal mogelijke ruimte voor hersenen en zenuwstelsel bereikt. Als gevolg daarvan zal dit systeem ook niet op de maximale sterkte werken. In een gezond lichaam is de ruimte voor de werking van het Cranio Sacrale systeem en zijn ritme maximaal. Eenvoudig gezegd, het teruggeven van ontspanning en ruimte geeft de mogelijkheid het maximaal potentieel te bereiken. Het lichaam is dan in balans. De ervaring heeft geleerd dat verstoring in dit systeem, naast geboortetrauma, kan ontstaan door ondermeer klimaatveranderingen, verwondingen, bepaalde voeding, medicijnen of andere chemicaliën, langdurige fysieke of psychische overbelasting, slecht functionerende organen en littekens. Met andere woorden, elke vorm van stress kan na verloop van tijd deze verstoringen tot gevolg hebben.

Een door de PCSA opgeleide Cranio Sacraal Therapeut ziet het als haar taak om zo mogelijk niet slechts de symptomen te behandelen, maar de oorzaak te onderzoeken. Dit bewustzijnsproces leidt naar het teruggeven van de verantwoordelijkheid over de eigen ‘heelwording’. Een door de PCSA opgeleide Cranio Sacraal Therapeut beschouwt het niet als haar voornaamste taak om iemand beter te maken, maar wel om hem of haar in contact te brengen met de oorzaak van het probleem. Hierna kan de hij of zij zelf kiezen wat hij of zij met die oorzaak wil doen en uiteraard zal de therapeut de hem of haar bijstaan in het genezingsproces.  

Cranio Sacraal Therapie is voortgekomen uit de Osteopathie. Het is pas ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en is ontwikkeld tot een behandelsysteem met een hoge preventieve en medische waarde. Het is gebaseerd op de ontdekking dat het zenuwstelsel op een ritmische wijze beweegt. Verstoringen in deze ritmische ‘ademhaling’ van het zenuwstelsel geven verstoringen in de hoeveelheid levensenergie die dit systeem maximaal kan bevatten en het zenuwstelsel zal via zijn sturende werking verstoringen doorgeven aan het gehele lichaam. Dit is een vicieuze cirkel. Deze verstoringen kunnen zich uiten op alle lagen van het fysieke, emotionele, psychologische en mentale lichaam.

 

Lees hieronder de ervaring van een moeder:

Hoi Erma,
 
Ik ben nog steeds erg blij dat ik je een half jaar geleden heb ontmoet. Daarvoor had ik nog nooit gehoord over Cranio Sacrale Therapie. Inmiddels heb ik al een aantal behandelingen van je ontvangen maar ik blijf me verbazen over het effect ervan. Elke behandeling is anders en heel bijzonder.
 
Als ik op de behandeltafel lig en je handen raken mijn benen zachtjes aan word ik helemaal rustig. Ik voel me veilig zodat ik me kan overgeven aan de behandeling. Daarna voel ik een hele subtiele stroom vanaf je handen door mijn lichaam stromen. Deze stroom gaat elke keer naar andere delen in mijn lichaam, delen die het op dat moment blijkbaar nodig hebben. Naarmate de tijd verstrijkt raak ik steeds meer ontspannen en val ik bijna in slaap.
 
In de eerste en de tweede week na een behandeling merk ik dat er dingen zijn veranderd. Nee, sterker nog, ik merk dat ik zelf ben veranderd. Mijn houding is veranderd: ik sta rechter op, loop meer ontspannen en ik zit letterlijk lekkerder in mijn vel. Maar niet alleen mijn lichaam neemt meer ruimte in. Ik ben verbaasd als ik merk dat ik anders reageer op bepaalde situaties. Ik durf zelf ook meer ruimte in te nemen, te reageren op mijn omgeving op een manier die beter bij mij past. Eigenlijk durf ik meer mezelf te zijn…
 
Erma, hartelijk bedankt voor de behandelingen.
 
Groetjes,  M