Kinderpraktijk Landaya

Coachingtraject

Hoe het coachingtraject verloopt, hangt vaak af van de hulpvraag. Sommige kinderen en eventueel hun ouders, doorlopen een coachingtraject van een aantal maanden. Maar het gaat soms ook om een incidentele aanpak om het kind weer terug op zijn eigen pad van ontwikkeling te zetten. Daarvoor gebruiken we een aantal methodieken.

Communiceren

De manier waarop we communiceren is van grote invloed op de kwaliteit van onze relaties. En onze relaties bepalen vervolgens in sterke mate de kwaliteit van ons leven.

Zolang communiceren gericht is op het uitwisselen van wat er in ons leeft kan dat leiden tot diepgaand contact. Alleen maken sommige uitspraken of gedachten het er niet eenvoudiger op om je te (blijven) concentreren op dat wat er leeft…

Dan lijkt er weinig anders mogelijk dan in de tegenaanval te gaan of je terug te trekken. De keuze tussen ‘vechten’ of ‘vluchten’.

Geweldloze Communicatie binnen het coachingmodel

Een alternatief is om het proces van Geweldloze Communicatie te gebruiken dat is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Het moedigt ons aan ons te richten op wat wij en de ander waarnemen, hoe we ons voelen, wat onze onderliggende behoeften zijn en wat ieder van ons graag zou willen. Het legt de nadruk op het communiceren van gevoelens en behoeftes; op dat wat ons wezenlijk raakt. Daarmee stelt Geweldloze Communicatie je in staat om zowel in verbinding te zijn met jezelf als met de ander. De ervaring is dat er in die verbinding helderheid ontstaat en ruimte voor mededogen en compassie. Waarmee een oplossing binnen handbereik ligt die zowel je eigen behoeften vervult als die van de ander…

Erma van Dijk heeft de basisopleiding in Geweldloze Communicatie in het voorjaar 2011 afgerond en past deze vorm van communicatie toe in al haar coachsessies met kinderen en met ouders. Vooral in gesprekken met gezinnen is zij in staat om de woorden van de gezinsleden te vertalen, waardoor alle dierbaren makkelijker contact kunnen maken met wat er in hen zelf en in de ander leeft. Zij noemt dit "ontwapenen". Vooral in familiegesprekken werkt dit zeer effectief. Bijvoorbeeld wanneer ouders vastlopen met hun kinderen, maar ook wanneer een familie liefdevol afscheid wil nemen van een opa of oma op zijn of haar sterfbed.

Geweldloze Communicatie is de basis voor de Sociale Communicatietrainingen Landaya en voor de Socio Clubs  voor kinderen van 3 tot 17 jaar.

 

De Reis naar Binnen is een snelle en effectieve manier om tot de kern van een vraag, probleem of dilemma door te dringen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de intelligentie van het lichaam. Niet de coach of de therapeut draagt de antwoorden aan, maar het lichaam zelf geeft antwoord.

 

Door contact te maken met deze natuurlijke bron van informatie, is het mogelijk pijn en blokkades op te sporen en op te ruimen. Goede resultaten zijn te behalen bij angsten, boosheid, gebrek aan zelfvertrouwen, problemen na de scheiding, schuldgevoelens, lichamelijke klachten en meer.

De Reis naar Binnen, komt van de Methode Matheij®